Acerca de

De groene vallei wordt afgesneden aan de ringweg waarachter de industriële zone langs de rivier verder slingert richting het middelpunt van het eiland. Op dit kruispunt tussen rivier, ringweg en industrie bevindt zich het stadium van Punaruu.

De site oogt versnipperd door grote geasfalteerde parkings met daartussen kleine stukken gazon en her en der verspreide bijgebouwen en containers. Het parkontwerp valoriseert de ruimte tussen de gebouwen. De parkeerplaatsen worden efficiënt georganiseerd in de randen, de sportzalen omringd door een groene buffer, de grote oude bomen op het terrein gevaloriseerd binnen een beschaduwd looptraject, in een tropisch klimaat zeer gegeerd.

Het gevechtssportcentrum combineert vier zalen: dojo, box, MMA en fitness/gewichtheffen. De opdrachtgever wil hiermee een antwoord bieden op de vandaag versnipperde sportinfrastructuur in Tahiti en gevechtssport als discipline promoten.

Een compacte schakeling van de vier zalen wordt dicht tegen de bestaande tribune geplaatst. In een tussenruimte is de circulatie van beide gebouwen gekoppeld. De tribunegevel wordt opengewerkt en voorzien van licht en zicht.

Het ontwerp zet in op de ambiguïteit tussen binnen en buiten, in een zacht Tahitiaans klimaat. Tegelijkertijd moet rekening gehouden worden met zware regenbuien, momenten van luchtvervuiling, geur- en geluidsoverlast. Door grote poorten in de gevels kan het gebouw helemaal open- of dichtvouwen. De magnifieke zichten en groene ruimte in de vallei worden zo deel van de sportbeleving.

'S avonds vormt de gevel in polycarbonaat een lichtbaken in de buurt.

1/7

GEVECHTSSPORTCENTRUM PUNARU'U, TAHITI

 

Location: Punaru'u, Tahiti

Client: Tahiti Nui Aménagement et Développement (TNAD)

Surface: 1.732 m²